Jídlo v Rumunsku – co ochutnat v Bukurešti?

Jídlo v Rumunsku je velmi pestré a v každé oblasti Rumunska můžete narazit na různé varianty zmíněných pokrmů. Co byste určitě měli ochutnat v Bukurešti?

Rumunská kuchyně

Rumunská kuchyně je svým charakterem stejně jako celá země, velmi rozmanitá. Rumunsko je úrodnou zemí a na talíři dostanete jídlo převážně z místních surovin. Pokrmy zahrnují především hovězí, skopové a vepřové maso, které je doplněno sezónní zeleninou (rajčata, papriky, okurky, zelí a jiné). V okolí řek či moře si můžete pochutnat na grilovaných rybách. Nejčastější přílohou bývá bílý chléb a kukuřičná kaše.

Tradiční pokrmy:

Ciorba

jídlo v Rumunsku- Ciorba, rumunská polévka

Ciorba tradiční nakyslá polévka. V restauraci se cenou obvykle vyrovná ceně hlavního jídla. Polévka je ale opravdu vydatná a podává se v mnoha variacích. Připravuje se například z masa, drštěk, klobásy, zelí, hub či fazolí.

Mămăligă

Mămăligă kaše, která se podobá polentě. Podávaná často jako příloha k masům, ale i jako hlavní chod se smaženou cibulkou a volským okem, s brynzou či kysanou smetanou.

Pateuri

Pateuri jsou slané šátečky plněné sýrem nebo masem. Prodávají se v pekárnách.

Sarmale

Sarmale jsou typické závitky z listů vinné révy či zelí. Uvnitř je mleté maso, cibule, česnek či pohanka, rýže. Servírují ji se sýrem nebo smetanou.

Mititei

Mititei je velmi chutné mleté maso, podobné našemu čevapčiči. Prodává se téměř v každém pouličním stánku a jí se s hořčicí a pečivem.

Mujdei

 Mujdei je pálivá rumunská omáčka vyráběná z rozemletých stroužků česneku, které vytvoří pastu. Ta se smísí se slunečnicovým olejem. Mujdei se podává jako příloha k masitým jídlům.

Placinta

Placinta je koláč plněný různými slanými (maso, sýr, špenát) i sladkými (džem, tvaroh, rozinky) náplněmi.

Salata de icre

Salata de icre je rybí pochoutka, na kterou v České republice jen tak nenarazíte. Jde o pastu z rybích jiker, která je k dostání ve většině rumunských obchodů.

Pokud máte rádi maso, budete v Rumunsku jako v sedmém nebi. Měli byste určitě ochutnat opékaná žebírka s koprovým dresinkem s brambory či hranolky. Jedná se o oblíbenou pochoutku v Rumunsku.

Výborné jsou sýrové speciality s příchutí česneku. Mezi doporučované pochoutky se řadí i rumunské sýry především brynza a ovčí sýr. Jejich cena je poměrně vysoká, ale kvalita mnohem vyšší než u nás. Můžete si domluvit návštěvu některého z mnoha statků, kde za malý poplatek nabízí ochutnávky domácích sýrů.

Určitě vyzkoušejte osvěžující saláty připravované z čerstvé zeleniny (například šopský nebo rajčatový) a další zeleninové pokrmy:

Ardei umpluţi– plněné papriky mletým masem, kořením a rýží s rajčatovou omáčkou

Ghiveci – chutná vařená zeleninová směs, podobná našemu leču

Fasole batuta – pasta z vařených fazolí

Součástí rumunské kuchyně jsou také sladké pokrmy:

Rahat – turecká cukrovinka, která je směsí škrobu a cukru, doplněná barvivem a příchutí, obalená v cukru nebo kokosu. Připomíná ztvrdlé želé. V Rumunsku se často přidává do různých dezertů.

Cornulete – sladké pečivo připomínající malé rohlíčky nebo šneky obalené v cukru.

Gogosi – oblíbené variace koblih nám známé

Papanaşi– koblížky podávané se smetanou a džemem

Halva – sladká hmota z pasty sezamových semínek, může být dochucena kakaem nebo jinými semínky

Clătită – velmi oblíbené místní palačinky. Podávají se slané i sladké.

K jídlu přijde vhod domácí pivo. Pivo je v zemi běžně k dostání, lahvové a občas i točené, nejčastěji světlé, méně často tmavé. K nejznámějším značkám patří Silva, Ciuc a Ursus.

Řada lidí neví, že Rumunsko patří mezi světové producenty vína. Jeho ceny jsou příznivé a chuť osloví i vínoznalce. Sladší druhy někdy konzumenti míchají s minerální vodou. Na podzim seženete burčák, kterému se říká must. K nejznámějším oblastem pěstování vína patří Cotnari u moldavského města Iaşi (např. dezertní víno Grasa de Cotnari), Murfatlar (blízko pobřeží Černého moře), Jidvei v Transylvánii (suchá bílá vína Riesling Jidvei).

V Rumunsku jsou oblíbené především po domácku vyrobené pálenky. Tvrdý alkohol je v Rumunsku relativně levný. Vyzkoušet můžete Gascu – likér s 21% s příchutí pálenky. Častěji však narazíte na pálenku podobnou naší slivovici s jejím typickým odérem -ţuica (nejčastěji 30% alkoholu). V zimě se ohřívá podobně jako náš svařák nebo punč. Palincă se vyrábí z různých druhů ovoce. Obvykle jsou dvakrát destilované a poměr alkoholu se vyšplhá až k 50 % – 60 %. 

Rumuni pijí panáka většinou před jídlem na posílení chuti nebo při přípitku. Rumunsko je druhým největším producentem švestek na světě a většina produkce se použije právě při výrobě pálenky.

Obvyklé ceny v restauracích

V Rumunsku se dá najíst o něco levněji než u nás. Cena se samozřejmě odvíjí od lokality. V běžné klasické restauraci zaplatíte za jídlo cca 10-15 lei. V Lepší restauraci se cena pak bude pohybovat okolo 20-25 lei. Cena piva v restauracích bývá cca 2-4 lei a většinou se podává pouze lahvové.

Skvěle se najíte ale i na ulici ve stánku, kde si můžete pochutnat na šašliku či kebabu.

Zejména historická část Old Town City v Bukurešti je v uličkách bohatá na místní podniky, restaurace a bary. Naleznete zde ale i klasickou evropskou nabídku, včetně kebabů a fast-food řetězců. Pokud chcete ochutnat místní kuchyni, určitě navštivte Supapaty. Je to malý podnik, který se nachází na ulici lon Mihalache Boulevard 23.

a

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *